Posted by: sandakan | March 4, 2009

Dr. Zorina: Kesilapan Dijadikan PENGAJARAN, BUKAN Tiruan

Penulis: Dr. Zorina Khalid, Pengarah Hospital Duchess of Kent, Sandakan

Kebocoran Kolam Penyimpanan Sisa/Abu dari Loji Arang Batu di Tennessee, USA, pada Disember 2008

Kebocoran Kolam Penyimpanan Sisa/Abu dari Loji Arang Batu di Tennessee, USA, pada Disember 2008

Manusia sepatutnya belajar dari kesilapan negara-negara yang maju supaya tidak mengulangi kesilapan mereka di mana sekarang ini seluruh dunia mengalami kesan dan akibatnya. Apa yang saya maksudkan adalah isu “global warming” yang berlaku kerana masalah pengeluaran karbon dioksida yang tinggi. Karbon dioksida iaitu gas “green house” atau gas rumah hijau yang menyebabkan penebalan lapisan ozon.

Kita nampak, baca, serta alami berbagai gejala cuaca buruk yang tidak menentu di seluruh dunia. Ribut taufan dan banjir melanda di beberapa tempat dan negara dengan lebih teruknya. Juga kepanasan dan kemarau menyebabkan kawasan-kawasan yang dahulunya tempat pertanian menjadi seperti padang pasir. Kebakaran juga berlaku dan menjadi lebih teruk akibat cuaca yang panas dan kering seperti di Victoria, Australia, di mana cuaca yang demikian menyumbang kapada kematian sekurang-kurangnya 180 orang pada bulan Februari 2009 ini. Lebih dekat dengan kita, taufan dan banjir melanda menyebabkan perpindahan, kesusahan dan penderitaan.

Memang susah untuk percaya masalah global warming menjadi punca bagi cuaca dunia yang berubah-ubah dan mengancam kehidupan manusia di seluruh dunia, tetapi ini adalah kenyataan. Kyoto Protocol telah dikeluarkan oleh Konvensyen Perubahan Cuaca, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCED) pada tahun 1992 supaya pengeluaran green house gas ditangani semua negara.

Sekarang, negara-negara maju telah berusaha untuk mengurangkan pengeluaran gas karbon dioksida. Loji janakuasa Arang batu dikenalpasti antara pengeluar utama gas ini. Di beberapa negara maju mereka berusaha mencari kuasa atau tenaga alternatif dari punca yang lebih selamat dan kurang kesannya terhadap alam sekitar. Sebenarnya negara maju juga ada yang menutup loji janakuasa arang batu mereka kerana tidak mahu berterusan menjadi punca kepanasan dunia.

Di Malaysia, kita tidak mahu belajar dari kesilapan negara maju supaya tidak meniru kesilapan mereka. Kita bertekad untuk menjadi seperti negara maju melalui Wawasan 2020 yang diwarwarkan sejak kian lama. Namun kita masih tidak mengambil iktibar supaya tidak mengikuti jejak-jejak salah. Kita sepatutnya mencontohi negara-negara maju yang giat dalam aktiviti penjagaan alam sekitar. Sedihnya negara kita masih berpegang dengan amalan-amalan yang merosakkan alam sekitar.

Membina loji janakuasa arang batu semestinya bukan cara yang baik dan efisien untuk menjana tenaga dan selain pengeluaran karbon dioksida yang begitu tinggi, loji arang batu juga punca pencemaran udara dan air. Loji janakuasa arang batu dikenalpasti punca pencemaran air dengan raksa, dan juga menyebabkan kepanasan air laut. Udara tercemar dengan habuk yang boleh merosakkan system pernafasan terutama dalam kanak-kanak muda. Raksa hasil buangan dari loji ini juga boleh menjadi penyebab bagi banyak jenis kanser.

Persekitaran kita sekarang ini telah terlalu banyak dinodai dengan racun. Racun dalam makanan melalui semburan racun serangga dan racun rumpai. Asap kenderaan mengotori udara kita yang juga menjadi punca bagi penyakit paru-paru dan penyakit jantung. Air minuman kita tercemar kerana pembuangan sampah toksik dekat sungai yang menjadi punca air minuman. Sudah cukup kita harungi dunia kini dengan berbagai racun yang mengelilingi kita. Lebih teruk sekiranya kita perokok. Patutkah kita terus lagi menerima tambahan racun dalam hidup kita dan hidup anak-anak dan cucu-cicit kita dengan membenarkan loji janakuasa dibina di tepi kampung dan bandar kita? Sudah cukup pencemaran udara dan air yang berlaku, mahukah kita menerima pula hujan asid yang juga telah dikenalpasti akibat dari loji janakuasa arang batu?

Kita diberitahu loji yang akan dibina di Sandakan adalah dari “clean coal technology”. Sebenarnya adakah teknoloji begini? Loji janakuasa arang batu tetap mengeluarkan begitu banyak gas karbon dioksida dan apakah kepastian arang batu untuk menjana tenaga ini jenis yang kurang cemar? Sekiranya boleh berlaku DUA kebocoran dalam masa 2 minggu dari kolam penyimpanan sisa-sisa /abu loji jana kuasa arang batu di Tenessee dan Alabama, USA baru-baru ini, di mana mereka mempunyai sistem kawalan yang teratur, apakah jaminan malapetaka ini tidak berlaku di sini, di mana sistem kawalan keselamatan kita masih belum memuaskan dan terjamin seperti di negara maju.

Saya berpendapat masih tidak terlewat untuk kita berusaha sedaya tenaga dan kemampuan kita untuk menghentikan loji janakuasa arang batu dibina di persekitaran bandar kita yang kita cintai. Bandar kita yang dikenali seluruh dunia sebagai Nature City yang sepatutnya kita jaga persekitaranya supaya udaranya terus nyaman, air lautnya terus berpotensi menghasilkan makanan laut yang lazat dan bersih untuk dinikmati generasi-generasi yang akan datang. Kita tidak mahu oleh kerana mahukan tenaga dari sumber arang batu, kita hancurkan alam sekitar kita dan kita gadaikan kehidupan yang seimbang, selesa dan mesra alam, mesra penduduk, mesra fauna dan mesra flora.

Exposing the Myth of Clean Coal Power
By Bryan Walsh Saturday, Jan. 10, 2009
http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1870599,00.html

Utility grapples with two sludge spills
http://www.msnbc.msn.com/id/28594413/

TVA chief says coal ash spill was ‘catastrophe’
http://www.aol.com.au/news/story/TVA-chief-says-coal-ash-spill-was-catastrophe/1682321/index.html

Memo details TVA editing of response to ash spill
http://www.aol.com.au/news/story/Memo-details-TVA-editing-of-response-to-ash-spill/1586581/index.html


[Nota pemilik blog: Perlu diingat bahawa Dr Zorina Khalid bukanlah berasal dari Sandakan, tetapi sebagai seorang doktor, beliau sangat mengambil berat tentang kesihatan orang awam, khususnya di Sandakan.]

Advertisements

Responses

  1. […] Dr. Zorina: Kesilapan Dijadikan PENGAJARAN, BUKAN Tiruan « Sandakan Membantah Arang Batu […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: