Posted by: sandakan | February 20, 2009

Kewajipan dan Amanah Pemimpin — Berusaha Sedaya Upaya Mencari Cara Bijak, Walaupun Susah

Kami memilih kerajaan kami supaya mereka akan mempertahankan kesejahteraan rakyat dengan mencari penyelesaian dan cara-cara yang walaupun susah, tetapi pilihan yang bijak – BUKANNYA yang senang, malas dan bahaya!!

Kami memilih kerajaan kami supaya mereka akan mempertahankan kesejahteraan rakyat dengan mencari penyelesaian dan cara-cara yang walaupun susah, tetapi pilihan yang bijak – BUKANNYA yang senang, malas dan bahaya!!

Yang Berhormat Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional di Daerah Sandakan (Negeri dan Persekutuan),


Arang Batu merupakan satu bahan yang sangat bahaya dan menjejaskan kesihatan. Pendedahan kepada pembakaran arang batu dalam jangkamasa yang panjang boleh mengakibatkan kelahiran cacat kepada generasi kita yang akan datang, menyebabkan penyakit yang memudaratkan seperti kanser dan serangan jantung, asma, meracuni air, udara dan makanan hasil laut (yang menjadikan Sandakan sangat terkenal), memusnahkan habitat-habitat perikanan dan juga hidupan liar serta alam semulajadi kita.

Saya tidak yakin bahawa sebuah syarikat swasta yang mencari untung akan membelanjakan lebih untuk mempertahankan keselamatan dan kesihatan kami selama ia menguruskan Stesen Janakuasa Elektrik Arang Batu. Apa pun, ia adalah tidak masuk akal jika saya menyerahkan nasib keluarga saya dan diri saya sendiri kepada mereka ini. Oleh itu, apa jua ‘Environmental Impact Assessment Report’ (Laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar) yang sedang dijalankan (kononnya untuk menentukan sama ada projek ini ‘sesuai’ untuk Seguntor, Sandakan, atau tidak) adalah langsung tidak bermakna bagi saya dan tidak boleh dipakai.

Seperti yang dikatakan oleh Y.A.B. Datuk Seri Panglima Musa Hj. Aman, Ketua Menteri, ketika MEMBATALKAN projek ini di Lahad Datu pada tahun 2008:

Setelah menimbang akan kebaikan dan keburukannya, Kabinet memutuskan MENOLAK cadangan ini kerana kita TIDAK MAHU MENGGADAIKAN kebajikan masyarakat di kawasan itu [di Lahad Datu] termasuk dari segi KESIHATAN DAN KESAN BURUK terhadap alam sekitar… Saya tahu sesetengah orang berkata dengan teknologi hari ini, cadangan loji itu adalah selamat dan bersih TETAPI sesetengah PAKAR juga TIDAK BERSETUJU.” (New Sabah Times, 3 April 2008)

Kalaulah kesihatan hidupan liar di Lembah Danum dan manusia di Lahad Datu adalah penting, saya percaya kami di Sandakan adalah sama penting juga.

Kalau Kerajaan Barisan Nasional Persekutuan atau Negeri turut membenarkan satu Stesen Janakuasa Elektrik Arang Batu dibina dalam kawasan 100 km dari Sandakan, dukacita dimaklumkan bahawa saya akan terpaksa menarik balik sokongan saya kepada Barisan Nasional dalam Pilihan-Pilihan Raya Umum akan datang, tak kira siapa pun calonnya – kerana begitu ramai orang dan begitu banyak generasi di Sandakan boleh diancam oleh keputusan ini. Jika Yang Berhormat, walaupun sebagai pemimpin Barisan Nasional, gagal menyakinkan rakan-rakan dalam Kerajaan BN supaya membatalkan projek ini, apa guna kami menyokong YB dari BN??

Saya memang amat bersyukur terhadap apa yang telah dicapai oleh BN untuk Sandakan setakat ini, tetapi keputusan menggunakan Arang Batu yang bahaya ini di Sandakan seumpama suatu dosa yang besar terhadap cucu-cucit kita, lebih-lebih lagi setelah ia DITOLAK di Lahad Datu.

Benar, Sandakan memerlukan sumber-sumber tenaga yang baru, tetapi ini TIDAK bermakna kami sanggup mengorbankan kesihatan kami untuk kuasa elektrik. Takut nanti, “Walaupun yang dikejar dapat, yang dikendong berciciran.” Semua orang tahu bahawa arang batu adalah satu cara yang lebih murah dan mudah – kami TIDAK perlu pemimpin kami yang bijaksana untuk memberitahu kami. Kami memilih kerajaan kami supaya mereka akan mempertahankan kesejahteraan rakyat dengan mencari penyelesaian dan cara-cara yang walaupun susah, tetapi pilihan yang bijak – BUKANNYA yang senang, malas dan bahaya!

Lagipun, terdapat banyak lagi cara-cara yang jauh lebih bersih dan selamat untuk memenuhi keperluan tenaga di Pantai Timur, Sabah, seperti meneruskan projek membina Grid yang mengalirkan elektrik dari Pantai Barat ke Timur melalui Ulu Padas—> Serudong—> Tawau; menggunakan gas semulajadi yang akan diekspot dari Kimanis, Sabah, ke Bintulu, Sarawak; kuasa elektrik hydro (air) dari Bakun, Sarawak; biomass yang menggunakan sisa tumbuh-tumbuhan seperti kelapa sawit; dan sebagainya. Cara-cara ini mungkin lebih susah, tetapi adalah menjadi kewajipan dan amanah pemimpin-pemimpin kita untuk berusaha sedaya upaya untuk mencari jalan yang sesuai dan selamat demi mebela nasib rakyat jelata.

SILALAH TUNAIKAN TANGGUNGJAWAB TUAN SEBAGAI WAKIL RAKYAT/ PEMIMPIN UNTUK MENYELAMATKAN SANDAKAN DAN CUCU-CICIT KITA.

Yang Benar,

Rakyat Sandakan yang menanti-nantikan Kepimpinan yang Ikhlas dan Berwawasan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: