Posted by: sandakan | February 4, 2009

BERSATU KITA MEMBANTAH!

JANGAN BERSIKAP TIDAK MENGAMBIL PEDULI
BERSATU KITA MEMBANTAH KILANG PEMBAKARAN ARANG BATU

2001093402023803138_rs

Akibat Pencemaran Kilang Pembakaran Arang Batu di Negara China

Penulis : RL

Bukan semua tetapi kebanyakkan manusia mempunyai sikap tidak mengambil peduli dan berkepentingan sendiri. Tetapi saya pasti kita semua mempunyai satu matlamat yang sama iaitu mempunyai satu Bumi yang bersih, bukan untuk generasi kita tetapi untuk masa depan anak-anak dan cucu kita. Kita tidak “memiliki” Bumi yang dulunya indah ini, kita hanya “meminjam” Bumi ini buat sementara kita masih hidup. Anak-anak dan cucu kita yang akan menyambung “peminjaman” ini. Oleh yang demikian, adalah tanggungjawab kita untuk memastikan Bumi ini bersih dan tidak tercemar atas kelakuan kita.

Jangan lah kita mempunyai sikap yang buruk ini (sikap tidak mengambil peduli dan berkepentingan diri). Kita harus bersuara dan membantah sesuatu “kerja” yang tidak betul demi kepentingan masa depan anak-anak kita. Kerja-kerja yang berkepentingan seseorang atau sekelompok manusia tidak harus berlaku. Pembinaan kilang pembakaran arang harus dibantah. Kita mempunyai pelbagai cara yang lain untuk menghasilkan tenaga elektrik seperti gas semulajadi, matahari (tenaga suria), air (tenaga hydro) dan angin. Kesemua ini adalah penghasil tenaga yang bersih.

cs_03_fmt

Rumah menggunakan tenaga cahaya matahari(Tenaga suria)

Mengapa kita harus menggunakan tenaga pembakaran arang batu? Teknik ini akan menyebabkan pencemaran udara dan air yang mana udara dan air merupakan keperluan asas manusia terutamanya mereka yang tinggal berdekatan dengan sungai untuk menampung kehidupan seharian.

Pencemaran udara dan air di Amerika Syarikat dan China, sebagai contoh, sudah tidak mungkin lagi dikawal. Mengapa kita harus mengikuti jejak langkah mereka? Anak-anak telah dilahirkan setiap tahun dengan tidak normal ataupun mati akibat daripada pencemaran yang melampau. Sudah pasti salah satu pencemaran adalah disebabkan oleh kilang-kilang pembakaran arang batu yang dibina secara berleluasa.

Bayangkan betapa bahayanya pecemaran yang akan dihasilkan oleh kilang-kilang pembakaran arang batu ini. Kilang pembakaran arang batu adalah merbahaya. Ia boleh mengakibatkan:-

• Kanser
• Penyakit paru-paru
• Masalah pernafasan yang serius
• Asma
• Kelahiran bayi yang tidak normal/kematian
• Pemanasan global
• Kematian dan keracunan hidupan laut seperti ikan-ikan
• Hujan Asid
• Kemusnahan hutan rimba

Marilah kita sama-sama berganding bahu dan bersatu membantah pembinaan kilang tenaga pembakaran arang batu demi masa depan anak-anak dan cucu kita semua. Bumi kita sudah cukup sakit dan tenat, janganlah kita menambahkan kesakitan dan ketenatan Bumi kita lagi. Jangan tidak mengambil peduli dan ringan terhadap keadaan sekarang. Jika satu kilang pembakaran arang batu dibina, sudah pasti kilang and kedua, ketiga dan seterusnya akan di bina. Gunakan cara lain seperti cahaya matahari, air dan angin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: