Posted by: sandakan | January 22, 2009

Soalan-soalan Kerap Ditanya

SOALAN-SOALAN YANG SERING DITANYA

Jika kita tidak membina kilang tenaga pembakaran arang batu, adakah ia akan mengakibatkan kita mengalami kekurangan tenanga elektrik dan merosakkan masa depan tenaga?

Arang batu merupakan satu penghasilan tenaga yang sangat tidak berkesan. Malah hanya 33% keberkesanannya dapat dilihat keatas peruta kilang pembakaran arang di Amerika Syarikat.Ini boleh menunjukkan betapa bazirnya bahan mentah itu. Terdapat banyak tenaga lain yang boleh digunakan untuk menjamin masa depan kita yang lebih bersih, sihat bagi memuaskan keperluan tenaga kita berbanding dengan pembakaran arang. Kita boleh membuat pelaburan yang lebih dengan meningkatkan tahap teknologi kita dan mengitar semula yang mana ia tidak mengakibatkan masalah kesihatan yang serius dan pencemaran pemanasan global.

Apa yang boleh dilakukan supaya arang batu boleh memainkan peranan yang lebih bersih dan sihat untuk meghasilkan tenaga masa depan?

Kilang pembakan arang batu tidak mempunya apa-apa peranan dalam “pembersihan”-sebagai pengeluar racun tosik yang meliputi pencemaran pengeluarannya sebanyak 40% karbon dioksida di Amerika Syarikat, kilang pembakaran arang batu merupakan pengeluar tenaga yang paling kotor setakat ini. Kita tidak seharusnya melibatkan diri lagi dalam pembakaran arang batu dan membersihkan kilang-kilang yang sudah dibina dimana ia adalah pencemar utama. Tenaga yang bersih dan tulen masa depan adalah melalui cara yang pintar seperti keberkesanan dan kitar semula, bukan dengan arang batu yang kotor.

Bukan kah arang batu merupakan tenaga yang menjimatkan, menghasilkan tenaga pada harga separuh daripada bahan api lain?

Kenyataan tersebut adalah tidak benar. Harga arang batu telah meningkat secara mendadak sejak tahun kebelakangan ini dan kos pembinaan kilang pembakaran arang adalah melebihi 50%. Bayangkan “kos” lain yang berkaitan dengan arang batu : Dari penyakit paru-paru sehingga ke kehilangan gunung-ganang disebabkan oleh orang-orang yang tidak bertanggungjawab tanpa meghiraukan kesihatan dan alam semula jadi. Ini adalah kos-kos yang tidak dapat dilihat dan terkira. Undang-undang masa depan bagi mengurangkan pembebasan karbon dioksida juga akan meningkatkan kos arang batu. Pembinaan kilang tenaga pembakaran arang batu adalah merupakan satu pelaburan yang sangat tidak berkesan bagi masa depan berbanding dengan kos keberkesanan dan kitar semula.

Tidakah penggunaan arang batu akan mengurangkan keperluan kita pada minyak tenaga?

Walaupun terdapat kilang-kilang arang batu ke cecair sejak perang dunia ke-2, kebenarannya adalah cecair arang batu adalah merupakan cara yang tidak praktikal bagi mengurangkan keperluan kita pada minyak tenaga. Kos kilang cecair arang batu adalah sangat tinggi dan kompleks, memerlukan pelaburan yang tinggi untuk menghasilkan hanya segelintir minyak sintetik. Bagi menggantikan hanya 10% minyak tenaga dengan cecair arang batu memerlukan peningkatan sebanyak 40% dalam perlombongan arang batu, dan seterusnya akan meningkatkan lagi kesan buruk terhadap komuniti seluruh Negara. Pembakaran cecair arang batu akan menghasilkan dua kali ganda pembebasan pemanasan global. Kita harus melabur dalam perkara yang berkesan untuk mengurangkan keperluan kita kepada minyak tenaga dan bukan MEMBAZIR WANG CUKAI kita dengan pembinaan kilang-kilang arang.

• Terjemaan (sebahagian) ini dipetik daripada http://www.sierraclub.org/coal/faq/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: