Posted by: sandakan | January 19, 2009

Kekotoran Pembakaran Arang Batu

KEKOTORAN TENAGA PEMBAKARAN ARANG BATU

85347932ef21e3464

Kita menggunakan tenaga elektrik dalam kehidupan seharian kita, sehingga hampir tanpa memikirkan cara penggunaanya – seperti menyalakan lampu rumah, mendengar radio, dan menggunakan komputer. Jika kita berhenti dan cuba mengetahui tentang tenaga yang kita gunakan, kita akan terkejut dengan hakikat bagaimana tenaga yang dihasilkan boleh memudaratkan kesihatan kita dan alam semulajadi.

Dari manakah datangnya Sumber Tenaga Kita?

1.     Dengan adanya teknologi canggih yang berterusan sejak berabad dahulu, terdapat satu perkara yang tidak pernah berubah iaitu keperluan pembakaran bahan mentah fosil, terutamanya, pembakaran arang batu yang kotor untuk menghasilkan tenaga elektrik. Lebih dari separuh tenaga elektrik Amerika Syarikat adalah dihasilkan oleh arang batu. Pengeluar tenaga terbesar ini juga merupakan salah satu sumber tenaga elektrik yang paling kotor.

Stesen janakuasa elektrik yang Lebih Lama adalah Lebih Kotor

2.     Semasa Akta Udara Bersih** pada 1970-an diluluskan, Congress [Parlimen Amerika Syarikat] memasukkan satu peruntukan yang membolehkan stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu yang lama untuk mengelakkan daripada memuaskan standard/piawaian pengawalan pencemaran yang moden, yang mesti dipatuhi oleh stesen-stesen yang baru. Pada masa itu, Congress membolehkannya kerana ia mengharapkan supaya stesen-stesen lama tersebut akan berhenti beroperasi tidak lama selepas itu dan digantikan oleh stesen-stesen baru yang lebih bersih. Walaubagaimanapun, banyak daripada stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu telah mengenepikan peruntukan-peruntukan undang-undang yang berkaitan dan telah mengelakkan, secara haram, daripada memasang pengawalan pencemaran moden. Akibatnya, hari ini, kebanyakkan stesen-stesen janakuasa elektrik berusia di antara 30-50 tahun dan adalah 10 kali lebih kotor daripada stesen janakuasa yang baru. Kini, kita terpaksa berhadapan dengan jumlah pencemaran yang tidak terkawal yang berpunca daripada stesen-stesen janakuasa yang lama, kotor dan tidak terkawal ini.

[**Nota: Malaysia dan Sabah tidak mempunyai sebarang undang-undang yang mengawal kualiti udara secara khusus. Undang-undang yang sedia ada mengenai alam sekitar tidak mempunyai standard yang ketat, dan  adalah tidak  jelas sama ada ia dikuatkuasakan dengan tegas.]

Stesen janakuasa elektrik Arang Batu dan Pencemaran Udara.

3.     Stesen janakuasa elektrik (power plants) merupakan suatu sumber pencemaran yang besar, di mana pengeluaran pencemaran sulfur dioksida daripada tenaga arang batu merangkumi 59% dan 18% nitrogen oxides daripada keseluruhan pencemaran setiap tahun di Amerika Syarikat. Stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu juga merupakan pencemar terbesar dalam menghasilkan pencemaran tosik merkuri, udara yang berbahaya dan beracun, dan menghasilkan 50% pencemaran debu. Selain daripada itu, stesen-stesen janakuasa elektrik juga menghasilkan lebih daripada 40% daripada keseluruhan penghasilan karbon dioksida di Amerika Syarikat, dan ia merupakan faktor utama pemanasan global.

Udara berhabuk and Ozon.

4.     Stesen-stesen janakuasa elektrik merupakan pengeluar Nitrogen Oksida (NOx) yang kedua terbesar selepas automobil. Apabila NOx bertindak dengan kompoun organik yang sentiasa berubah/volatile (VOCs) dan cahaya matahari, udara berhabuk (ozon di paras bumi/ground level) akan terhasil. Di antara enam (6) pencemar udara utama yang dikawal oleh Agensi Pelindung Alam Sekitar Amerika Syarikat, pengeluaran NOx merupakan pencemar yang paling sukar dikawal. Salah satu faktor yang menyumbang terhadap perkara ini ialah kerana pengeluaran NOx dari stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu kotor dan besar di suatu kawasan boleh, dengan mudahnya, mencemar kawasan-kawasan lain yang BERATUS BATU JAUH** apabila dibawa angin. Persatuan Paru-paru Amerika Syarikat menganggarkan hampir separuh – iaitu 48% atau 140.5 juta – penduduk Amerika tinggal di kawasan-kawasan yang mempunyai udara berhabuk yang tidak sihat.

[**Nota: Ini bermakna, jika stesen janakuasa elektrik arang batu dibina di Sandakan, ia juga akan mengancam kesihatan penduduk-penduduk di Bandar yang lain, seperti Lahad Datu, Beluran, Kinabatangan, Telupid, Tawau dan Semporna.]

5.     Apabila kita bernafas, udara berhabuk boleh mendatangkan pelbagai masalah kesihatan termasuk tanda-tanda awal seperti kesukaran bernafas, sakit dada, semput, serta meningkatkan kecenderungan mendapat masalah-masalah pernafasan yang lain. Udara berhabuk juga boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius seperti peningkatan risiko mengalami serangan asma dan jangkitan paru-paru. Baru-baru ini, para saintis telah mengesahkan bahawa udara berhabuk boleh membawa maut. Udara berhabuk mengancam kita semua, terutamanya kanak-kanak, orang-orang tua, dan mereka yang mempunyai masalah-masalah pernafasan.

6.     Malahan, Taman Negara kita juga tidak terlepas daripada pencemaran udara berhabuk dan ozon yang disebabkan oleh stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu. Terdapat banyak Taman Negara yang mengalami ‘udara yang kurang sihat’ pada hari-hari tertentu, dan keadaan ini bertambah teruk dari masa ke semasa. 22 daripada 31 tempat pemantauan Perkhidmatan Taman Negara mendapati bahawa paras udara berhabuk telah meningkat sejak 1990. Pencemaran ozon yang berterusan ini boleh memudaratkan tumbuh-tumbuhan dan sayur-sayuran dengan merosakkan daun-daun dan menganggu pertumbuhannya. Bersama dengan pencemar-pencemar yang lain, nitrous oksida juga boleh mengubah struktur tanah dan air secara kimia yang mengakibatkan pengasidan dan masalah-masalah serius lain yang memudaratkan tumbuh-tumbuhan dan hidupan-hidupan liar.

Pencemaran Partikel/Debu dan Debu-Debu Halus.

7.     Stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu juga merupakan penghasil terbesar Sulfur Dioksida (SO2), yang mengeluarkan lebih kurang 2/3 daripada jumlah pencemaran SO2 setiap tahun. SO2, yang boleh bergerak jauh dalam lapisan udara (atmosfera) sebelum jatuh ke Bumi, boleh, dengan sendirinya, mendatangkan masalah, serta apabila ia bergabung dengan bahan-bahan pencemar yang lain untuk membentuk kompoun yang berbahaya. Selain daripada hujan asid (lihat di bawah) SO2 boleh bergabung dengan NOx dan debu-debu lain untuk membentuk bahan partikel/debu (particulate matter) yang kadang kala dipanggil debu-debu halus (soot). Bahan partikel/debu, yang boleh dilepaskan dari kepulan asap stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu, biasanya dibahagikan kepada tiga jenis berdasarkan saiz debu: kasar (coarse), halus (fine), dan sangat halus (ultrafine) – tetapi ketiga-tiga jenis ini adalah berbahaya terhadap kesihatan anda dan alam sekitar.

8.     Pencemaran partikel/debu adalah salah satu bahan pencemaran udara paling berbahaya, dan lebih 64 juta orang Amerika Syarikat dijangka akan menyedut udara yang mengandungi pencemaran partikel/debu dan ini membahayakan kesihatan mereka. Pencemaran partikel/debu boleh menyebabkan serangan jantung dan strok yang seterusnya menyebabkan degupan jantung yang tidak menentu (cardiac arrhythmia), menyebabkan kesukaran bernafas dan memburukkan penyakit lelah atau asma. Pendedahan terhadap pencemaran partikel/debu, sama ada dalam jangkamasa pendek atau jangkamasa panjang, kedua-duanya boleh menyebabkan kematian terlalu awal (premature). Malah, pencemaran partikel/debu daripada stesen janakuasa di Amerika Syarikat telah menyebabkan kematian lebih daripada 30,000 orang setiap tahun – satu angka yang amat menggerunkan jika dibandingkan dengan hanya sejumlah 17,000 orang yang dibunuh setiap tahun. Dengan mengurangkan penghasilan pencemaran setesen janakuasa arang batu sebanyak 75%, ia dapat mengelakkan lebih daripada 18,000 kematian yang disebabkan oleh pencemaran partikel/debu.

9.     Selain daripada kesannya terhadap kesihatan, pencemaran partikel/debu juga adalah punca utama jerebu, ataupun penurunan jarak penglihatan di Amerika Syarikat termasuk di Taman-Taman Negara. Kawasan berjerebu yang disebabkan oleh pencemaran partikel/debu yang dibawa oleh udara telah menurunkan purata tahunan jarak penglihatan di Amerika Syarikat daripada keadaan biasa kepada hanya lebih kurang 1/2 daripada jarak penglihatan biasa di bahagian barat dan kepada hanya 1/3 daripada jarak penglihatan biasa di bahagian timur.

Hujan Asid.

10.     Hujan asid berlaku apabila SO2 dan NOx bertindak-balas dengan air dan oksigen di dalam udara dan menghasilkan kompaun berasid, kebiasaannya dikenali sebagai asid sulfurik dan nitrik. Kompaun asid ini kemudiannya akan bergabung dengan bahan-bahan sedia ada dan jatuh ke Bumi sebagai hujan asid, atau kekal kering dan jatuh ke Bumi. Di Amerika Syarikat, stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu merupakan pencemaran SO2 terbesar iaitu 66%, dan merupakan penyebab kedua terbesar penghasilan pencemaran NOx.

11.    Hujan asid merosakkan ekosistem, termasuk sungai-sungai dan kolam-kolam, dengan menyebabkan perubahan keseimbangan pH (sukatan keasidan), menyebabkan sungai-sungai dan kolam-kolam tidak lagi berupaya untuk menampung/ menyokong hidupan. Hujan asid boleh juga memusnahkan hutan-hutan, tumbuh-tumbuhan dan hidupan liar, dan menghakis monumen-monumen dan bangunan buatan manusia, dan seterusnya memusnahkan khazanah semula jadi dan warisan sejarah kita. Di Amerika Syarikat, terdapat beberapa kolam dan sungai di Pergunungan Adirondack, berdekatan New York, telah menjadi terlalu berasid sehingga tidak dapat menampung/ menyokong hidupan laut, dan keasidan yang keterlaluan dalam jangkamasa yang panjang terus mengancam Teluk Chesapeake.

Udara beracun dan Mekuri.

12.     Stesen janakuasa elektrik arang batu adalah sumber pencemaran merkuri buatan manusia yang terbesar di Amerika Syarikat dan penyumbang terbesar kepada pencemaran udara yang berbahaya. Dalam banyak ujian penggumpalan asap (smokestack tests) yang dijalankan, stesen janakuasa elektrik arang batu didapati mengeluarkan 67 jenis bahan-bahan beracun di dalam udara yang kebanyakkannya telah dipastikan atau disyaki sebagai “carcinogens” dan “neutrotoxins” yang boleh mengakibatkan masalah tumbesaran (development of the body), masalah-masalah pernafasan dan memburukkan penyakit lelah atau asma.

13.     Merkuri adalah salah satu bahan beracun di udara yang paling berbahaya dibandingkan dengan bahan-bahan beracun udara yang lain. Merkuri yang dikeluarkan oleh stesen janakuasa arang batu dilepaskan ke udara melalui sistem hampas buangan (exhaust system) apabila arang batu dibakar. Penduduk Amerika Syarikat terdedah kepada merkuri terutamanya apabila merkuri jatuh ke bumi dan memasuki sungai-sungai, tasik-tasik dan tadahan air dan meracuni ikan. Manusia boleh mendapat keracunan merkuri apabila mereka memakan ikan-ikan dan kerang. Pada tahun 2004, 47 negeri [daripada 50 negeri] dan wilayah di Amerika Syarikat telah dinasihatkan supaya berhati-hati ketika memakan ikan kerana terdapat elemen merkuri sekurang-kurangnya dalam sesetengah air mereka.

14.     Merkuri adalah bahan beracun yang berkembang (developmental) dan memberi kesan buruk terutamanya kepada perkembangan tubuh bayi dalam perut. Ia boleh menyebabkan kecacatan pada otak, kerencatan mental, buta dan banyak lagi masalah lain kepada bayi yang belum lahir. Bayi yang telah lahir pula terdedah kepada bahaya ini melalui air susu ibu yang telah dijangkiti atau beracun merkuri. Walaupun kesan-kesan buruk merkuri lebih banyak dikaitkan dengan wanita dan kanak-kanak, pemakanan ikan yang mengandungi merkuri yang tinggi juga didapati membahayakan golongan lelaki pertengahan umur dengan kemungkinan mendapat penyakit koronari jantung.

Pemanasan Global.

15.     Pembakaran bahan-bahan fosil [apabila menghasilkan tenaga] seperti arang batu akan menghasilkan pencemaran karbon dioksida (CO2) [penyebab ‘kesan rumah hijau’/ greenhouse effect], dan ini menjadikan pengunaan tenaga sebagai penghasil gas ‘rumah hijau’ (greenhouse gas) yang terbesar di Amerika Syarikat dan dunia. Setakat ini, terdapat lebih daripada 30% CO2 di dalam udara kita sekarang berbanding dengan semasa bermulanya Revolusi Industri dahulu [kira-kira 200 tahun yang lalu], dan ia sedang melipat gandakan (double) penghasilan CO2 ke udara pada abad ini. Walaupun Amerika Syarikat hanya meliputi 4% daripada populasi dunia, ia menghasilkan 25% pencemaran pemanasan global.

16.     Stesen-stesen janakuasa elektrik menghasilkan 40% daripada keseluruhan pencemaran CO2 di Amerika Syarikat, pencemar utama pemanasan global. Walaupun setiap tahun, stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu bertanggungjawab hanya separuh daripada penghasilan tenaga elektrik di Amerika Syarikat, stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu ini bertanggungjawab terhadap penghasilan lebih daripada 83% pencemaran CO2 sejak tahun 1990. Stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu merupakan pengeluar CO2 terbesar setiap unit elektrik berbanding dengan bahan-bahan fosil yang lain.

17.      Dalam tahun 1990-an, kepadatan CO2 di udara dan gas-gas ‘rumah hijau’ yang lain mencatat rekod tertinggi yang baru, mengakibatkan kepanasan dekad itu yang tertinggi dalam rekod sejarah. Suhu purata global telah meningkat 1 darjah Fahrenheit, dan ia dianggarkan akan meningkat 2 ke 10 darjah lagi dalam abad ini. Panel Kerajaan Dalaman Keatas Perubahan Cuaca (IPCC) Amerika Syarikat telah melaporkan bahawa pemanasan global akan dan sedang menghantui populasi manusia dan ekosistem dunia dengan bertambah buruknya pemanasan, ombak, banjir, kemarau, cuaca yang melampau, dan penyakit merebak. Namun demikian, pemanasan global masih berterusan disebabkan oleh gas-gas ‘rumah hijau’ yang masih dihasilkan ke udara.

Cabaran-Cabaran dan Penyelesaian

18.     Hakikatnya ialah: Stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu dan pencemaran yang dilepaskan olehnya setiap hari merupakan satu ancaman utama kepada kesihatan manusia dan alam semulajadi. Kita harus bertindak sekarang untuk membersihkan tenaga arang batu yang kotor dengan mengurangkan pencemaran yang dapat melindungi keluarga kita sekarang juga, bukan dalam masa 20 tahun lagi. Kita juga harus mengurangkan kebergantungan (dependence) kita terhadap penggunaan pembakaran tenaga arang batu dengan menggantikan stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu dengan tenaga alternatif yang lain seperti tenaga angin, solar, dan menjadikan penggunaan tenaga kita lebih efisyen lagi.

19.      Kini, kita mempunyai teknologi untuk melaksanakan penyelesaian (solutions) masalah tenaga secara bermakna yang dapat membawa Negara kita menuju suatu masa depan penggunaan tenaga yang lebih cerah. Penyelesaian-penyelesaian ini boleh mengurangkan pemanasan global dan pencemaran udara, dan pada masa yang sama membina suatu ekonomi yang sihat, kukuh dan berterusan yang akan mengurangkan bil-bil tenaga serta memberi ribuan peluang pekerjaan.

  • Informasi atas telah diterjemah daripada Artikel Bahasa Inggeris ini:

Dirty Coal Power – Clean Air – Sierra Club

http://www.sierraclub.org/cleanair/factsheets/power.asp
(Sila rujuk laman tersebut untuk pengetahuan lanjut.)

  • Sila berikan cadangan kepada kami jika terdapat sebarang kesilapan dalam penterjemahan kami. Terima kasih.

Soalan-Soalan Kami:

1.            Kalaulah stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu boleh menimbulkan masalah-masalah yang begitu teruk dan berbahaya di Amerika Syarikat – tempat asalnya ‘teknologi arang batu bersih’ (‘clean coal technology’) dan negara yang paling canggih dalam sains dan teknologi – adakah Malaysia/ Sabah/ Sandakan mampu mengelakkan atau mengatasi masalah demikian?

Sedangkan stesen janakuasa elektrik arang batu yang dicadangkan di Sandakan ini akan dibina oleh kontraktor dari Negara CHINA, bukan Amerika Syarikat. Negara China merupakan satu pencemar udara yang terbesar dan paling teruk di dunia; dan

Sedangkan tidak terdapat undang-undang di Malaysia yang mengawal kualiti udara dan pencemaran alam sekitar yang sama ketat dengan undang-undang Amerika Syarikat;

2.        Adakah keadaan kekurangan elektrik di Sandakan/ Sabah begitu serius sehingga kita sanggup menggadaikan kesihatan dan keselamatan kami dan juga masa depan cucu-cicit kita dengan memilih stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu?

3.         Sudahkah pihak berkenaan dan Kerajaan Persekutuan dan Negeri betul betul dan berusaha sedaya upaya mengkaji dan mencari sumber-sumber janakuasa elektrik alternatif/yang lain seperti hydro (air), gas, biomass, solar dan angin, sebelum kita sanggup menggadaikan kesihatan dan keselamatan kita dan juga masa depan cucu-cicit kita dengan memilih stesen-stesen janakuasa elektrik arang batu?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: