Posted by: sandakan | January 17, 2009

Arang Batu — Bahaya untuk Lahad Datu, Baik untuk Sandakan??

Penulis: OC

Pada tahun 2008, pihak yang berkenaan telah mencadangkan untuk membina sebuah Stesen Janakuasa Elektrik Arang Batu (Coal Power Plant) di Lahad Datu, Sabah. Ekoran daripada bantahan yang kuat oleh penduduk-penduduk Lahad Datu, cadangan itu telah dibatalkan oleh Kabinet Kerajaan Sabah.

Walaupun Stesen Janakuasa Elektrik Arang Batu tersebut jelas boleh mendatangkan kesan- kesan yg BURUK DAN MERBAHAYA kepada habitat semulajadi, haiwan dan tumbuhan liar di Lembah Danum, berdekatan Lahad Datu, rupanya pihak yang berkenaan masih lagi berpendapat bahawa ia adalah BAIK untuk MANUSIA.

Oleh sebab itu, pihak yang berkenaan telah memutuskan untuk membina Stesen Janakuasa Elektrik Arang Batu di POIC (Palm Oil Industrial Cluster), Seguntor, SANDAKAN.

Kami amat ‘hairan bin ajaib’ dengan keputusan yang ‘bijaksana’ ini – adakah ia dibuat ‘demi’ KESIHATAN, KESELAMATAN, KEINDAHAN dan KEBERSIHAN Sandakan?

Kita sedia maklum bahawa Sandakan dikenali dengan bangganya sebagai Bandar Alam Semulajadi (Nature City). Di mata dunia, Sandakan masyhur kerana terdapat warisan alam yang tidak ternilai, seperti hidupan liar dan orang-orang utan di Sepilok dan Sukau. Pembakaran arang batu yang begitu berhampiran dengan habitat alam semulajadi ini pastinya mengancam kewujudannya.

Tambahan lagi, Sandakan juga terkenal dengan hasil-hasil lautnya yang turut menjadi sumber pendapatan utama ramai penduduk Sandakan, khususnya nelayan. Sekiranya air laut tercemar disebabkan bahan-bahan beracun dan merbahaya (seperti merkuri) – yang boleh dielakkan jika tiada penggunaan arang batu – maka satu-satunya punca pendapatan mereka akan musnah.

Paling penting, pencemaran udara yang pasti akan berlaku akibat pembakaran arang batu secara besar-besaran, 24 jam sehari, 365 hari setahun, juga boleh mengancam kesihatan penduduk-penduduk yang tinggal di sekitar Sibuga, Batu 8, Gum-Gum dan kawasan- kawasan yang berdekatan dengan Seguntor.

Jika Stesen Janakuasa Elektrik Arang Batu (Coal Power Plant) ini sudah cukup TERUK DAN BAHAYA bagi haiwan dan tumbuhan liar (di Lembah Danum, Lahad Datu), pastinya ia juga cukup TERUK DAN BAHAYA bagi manusia. Tetapi, yang menghairankan, mengapa pula pihak yang berkenaan masih lagi berkeras untuk memindahkannya ke Sandakan, Kota No.2 Negeri Sabah, yang mempunyai LEBIH RAMAI penduduk daripada Lahad Datu?

Adakah nyawa penduduk Sandakan KURANG BERHARGA daripada haiwan dan tumbuhan liar (di Lembah Danum, Lahad Datu) dan penduduk Lahad Datu?

Bijak, bijak.

Arang Batu adalah KOTOR dan BAHAYA untuk manusia, haiwan, tumbuhan dan alam sekitar, tidak kira di mana saja ia dibakar. Mereka yang menggunakan Arang Batu untuk menjana elektrik berbuat demikian hanya sebagai pilihan yang terakhir (last resort). Lagipun, terdapat alternatif-alternatif atau sumber-sumber yang lain di Sabah (seperti Natural Gas di Kimanis) dan juga di Sarawak (Hydro atau air, dari Bakun). Mengapa kita mesti menggunakan Arang Batu??

Kami yang MEMBANTAH penggunaan Arang Batu (Coal) di seluruh Sabah — termasuk Lahad Datu dan Sandakan — akan cuba menjelaskan sebab-sebab kami MEMBANTAH Stesen Janakuasa Elektrik Arang Batu (Coal Power Plant) ini di laman blog ini.

Kami juga berharap supaya orang ramai akan menyokong usaha kami untuk mempertahankan keindahan dan kebersihan Sandakan serta juga keselamatan dan kesihatan penduduk-penduduknya — demi kepentingan dan masa depan cucu cicit kita semua.

Advertisements

Responses

  1. Apakah kerajaan BN akan senyum sambil ketawa apabila melihat kesihatan RAKYAT nya teruk/tenat akibat projek ini.?Jom jatuk kan BN sebelum terlambat…..

  2. Berapalah KOMISEN pemimpin2 BN dapat apabila projek ini dilaksanakan?mereka ini hanya tahu cari duit masuk poket saja….


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: